Yunanistan’dan Türkiye’ye vize kolaylığı: ‘Sinsi bir eylem’
LEFKOŞA – Türkiye ile ilişkilerde son dönemde olumlu ivme yakalayan Yunanistan, Ege adalarını ziyaret etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştıracak bir adım atmaya hazırlanıyor. Ülke basınına yansıyan bilgilere göre, Ankara-Atina hattında mülteciler konusunda sağlanan anlaşma çerçevesinde belirli Ege adaları için Türkiye pasaportlarına vize kolaylığı sağlanacak. Bu gelişme, Atina’da olumsuz tepkilere neden oldu.
ADALAR ‘PİLOT BÖLGE’ SEÇİLDİ
Yunanistan basının aktardığına göre, Ankara’nın eski bir talebi olan ve Türkiye-Yunanistan hattındaki müzakerelerin önemli bir parçasını teşkil eden bu talep, Türkiye vatandaşlarının yedi adaya kolay geçişiyle ilgili. Söz konusu talebin hayata geçmesi durumunda Türkiye vatandaşları bir yıl boyunca Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, Kos, Leros ve Meis adalarını daha kolay bir şekilde ziyaret edebilecek. Bu adalara ulaşan Türkiye vatandaşları sınır noktalarından bir yıllık vize temin edebilecek.
Söz konusu proje ‘vize kolaylığı’ olarak adlandırılıyor ve Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis tarafından Komisyon Üyesi Ilva Johansson ile uzun uzadıya ele alınmış durumda. Son bilgilere göre, Ege adaları Türkiye vatandaşlarının Avrupa’nın geri kalanına seyahatlerinin daha da kolaylaştırılması için pilot bölge seçildi.
VİZE KOLAYLIĞI DAHA BÜYÜK BİR ANLAŞMANIN PARÇASI
Kathimerini gazetesi, Atina ve Ankara arasında Türkiye vatandaşlarına hızlı vize verilmesi konusunda varılan anlaşmanın, iki ülkenin ‘göç sorununu’ çözmeye yardımcı olacak bir anlaşmaya varma çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.
Yeni anlaşmaya ilişkin devam eden görüşmelerin, iki ülke arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Selanik’te Başbakan Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşeceği 7 Aralık’ta sonuçlanması bekleniyor. Konseyin sonunda ortak bir bildirinin, bir ‘mutabakat zaptının’ yayımlanması hedefleniyor.
Yeni anlaşma, Atina ve Ankara arasında ‘ortak hedef’ olan her iki taraftan gelen mülteci geçişlerinin kontrolü konusunda daha iyi bir anlayış sağlanması için İzmir’de bir Yunan Sahil Güvenlik subayının, Midilli’de ise bir Türk subayının daimî olarak görevlendirilmesini öngörüyor. Bu irtibat subayları aracılığı ile Yunanistan ve Türkiye, Ege’de şüpheli bir şekilde hareket eden deniz araçlarını kontrol altında tutacak.
‘ULUSAL AÇIDAN TEHLİKELİ BİR EYLEM’
Atina ve Ankara’nın Ege özelindeki yeni ortak adımları Yunanistan’da olumsuz tepkilere de neden oldu. “Newsbreak” isimli haber sitesi, “Türkiye’nin tüm medeni insanlık tarafından kınandığı ve Kuzey Atlantik İttifakı’ndan bile atılmasının söz konusu olduğu bir dönemde, Miçotakis, benzeri görülmemiş bir eylemle, sözde göç anlaşması bahanesiyle Türklere kolaylık sağlamaya hazırlanıyor” yorumunda bulundu.
Sitenin haberinde, “Yeni adım (vize kolaylığı), ‘Ukrayna’ya askeri yardım’ bahanesiyle Ege adalarının savunmasının zayıflatılmasıyla birleşen ulusal açıdan tehlikeli bir eylem! Yalanlar ve adalardan çekilen silah sistemlerinin yenileriyle değiştirileceğine dair sözde güvence perdesi altında gerçekleştirilen sinsi bir eylem söz konusu” yorumunda bulunuldu.
TÜRKİYE’YE HAMAS SUÇLAMASI
Eski cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos da son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde, 24 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına işaret ederek, ‘Türkiye’nin Hamas’ı desteklemekle kalmayıp, örgütün İsrail topraklarında gerçekleştirdiği son terör eylemine doğrudan müdahil olduğu’ yorumunda bulundu. Pavlopoulos, Miçotakis hükümetinden Türkiye özelinde adımlar için dikkatli olmasını talep etti.
Yunanistan eski başbakan Kostas Karamanlis de Türk-Yunan ilişkilerinde ‘yanılsamalara ve hatalara izin verilemeyeceğini’, hataların ise affedilemeyeceğini belirtti.
‘NATO VE AB’NİN YÖNLENDİRMESİYLE ZORAKİ BİR ANLAŞMA’
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de iki başkent arasındaki gelişmeleri daha geniş bir perspektifte, olumsuz bir şekilde ele aldı. Partinin yayın organlarında Türkiye-Yunanistan ilişkileri ile ilgili yapılan son değerlendirmelerde Atina ile Ankara’nın NATO ve AB’nin yönlendirmesi ile ‘zoraki’ anlaşmalara yoğunlaştığı mesajı verildi.
Rizospastis ve 902.gr gibi yayın organları Yunanistan ve Türkiye halklarından Ege ve Doğu Akdeniz’deki ‘yeni emperyalist planlara geçit vermemelerini’ talep etti.